Бетелгейзе увеличи значитено яркостта си. На прага на свръхнова ли сме?

Между края на 2019 г. и началото на 2020 г., червеният супергигант Бетелгейзе изживя така нареченото “Голямо затъмняване”. Яркостта на звездата спадна внезапно и забележително. Тя дори отпадна от топ 20-те най-ярки звезди в нощното небе. От началото на тази година обаче звездата постепенно свети все по-силно. Днес тя вече е на 145% от обичайната си яркост.

Водещото обяснение за екстремното затъмняване от преди 3 години е, че то се дължи на комбинация от периодични вариации на звездата, комбинирани с внезапно отделяне на прах.Освен това има данни че температурата на повърхността й е спаднала със 140 °C.

През лятото на миналата година червеният свръхгигант взриви върха си в яростна експлозия, озадачила учените. Те категоризират това като изключително мощно изхвърляне на маса или изригване. Любопитно, но тогава яркостта не бе повишена особено много.

Така всички се питат на прага на свръхнова ли сме?

Бетелгейзе е една от най-големите и най-ярките звезди на небето в съзвездието Орион. Тя може лесно да се види с просто око поради малкото разстояние до Земята, както и огромните й размери и маса, надвишаващи Слънцето с 15-25 пъти. Ако Бетелгейзе беше в центъра на Слънчевата система, външните й слоеве щяха да достигнат приблизително до същите региони, където сега лежат орбитите на Марс или Юпитер.

Според учените червеният свръхгигант ще експлодира “съвсем скоро” – до 100 000 години. Това е огромен период от време за човешкия живот, но “прашинка” в живота на една звезда.

Ключовата дума тук обаче е до – това може да стане във всеки един момент, дори утре.

Ако предположим, че утре видим превръщането на Бетелгейзе в свръхнова, то това означава, че събитието се е случило преди поне 600 години. Звездата се намира на около 600 светлинни години от нас. Толкова е необходимо на нейната светлина, за да достигне до планетата ни.

Когато Бетелгейзе избухне в свръхнова е много вероятно тя да стане видима и през деня. Много е вероятно тя да стане втория най-ярък обект на нощното небе след Луната. Тази фаза ще продължи няколко седмици.

Свръхновата ще остави след себе си остатък, който бавно ще изчезне от погледа в продължение на няколко месеца.

Свръхновата Бетелгейзе може би ще окаже влияние върху климата на Земята, но тук мненията на учените се различават. Мозинството от тях обаче са категорични, че експлозията в свръхнова няма да е опасна за Земята. Границата, в която подобен взрив може да заплаши живота на планетата ни е около 100-150 светлинни години.

След експлозията си Бетелгейзе най-вероятно ще се превърне в черна дупка.