Бионично око лекува заболявания, които водят до слепота

Science Corp създаде ново бионично око, което може да лекува две заболявания, причиняващи слепота.

„Днес сме развълнувани да представим нашата първа водеща програма за разработка на продукти: Science Eye, визуална протеза, насочена към ретинит пигментоза (RP) и възрастово обусловената суха макулна дегенерация (AMD) – две форми на сериозна слепота в момента без добри възможности за пациентите“, каза фирмата в публикация от ноември 2022 г.

Как работи? Чрез насочване към функциониращите заболявания.

„При заболявания като RP и AMD, светлочувствителните клетки в задната част на окото – фоторецепторите – са умрели, но клетките на самия зрителен нерв остават. Чрез вмъкване на ген в клетките на оптичния нерв, можем да направим възможно тяхното стимулиране с помощта на малък дисплей, поставен в окото“, казват от Science Corp.

Не всичко обаче е розово. Фирмата казва, че ще пусне тестове, проведени върху зайци, но това все още не се е случило. Това е така, защото тестването за такъв проект може да бъде меко казано сложно.
Ранни резултати, наблюдавани при зайци

„Ние сме оптимисти за потенциала на Science Eye – документ, демонстриращ ранни функционални резултати при зайци, ще бъде публикуван, след като се постави точката в „i“ и се пресече буквата „t“ – но все още е много далеч от това да стане достъпен за закупуване“, отбелязва фирмата .

Компанията полага всичките си усилия за демонстриране на достатъчно данни за безопасност при животни, така че да могат да започнат първо клинично проучване върху хора – това е първата стъпка към евентуален търговски продукт.

„Ние работим възможно най-бързо и се надяваме, че предлагането на пазара не е твърде далеч, но засега е важно да подчертаем, че Science Eye не е налично за закупуване и няма да бъде налично, докато не успеем да удовлетворим както себе си, така и регулаторите че е безопасно и ефективно, а това ще отнеме време и по-нататъшно развитие“, допълват от компанията в блога.

Когато продуктът излезе на пазара, той със сигурност ще бъде истинско чудо за тези, които страдат от RP и AMD.

Retinitis pigmentosa (RP) е група от редки генетични заболявания, които включват загуба на клетки в ретината. Честите симптоми включват затруднено зрение през нощта и загуба на периферното зрение.

Възрастово-обусловената суха макулна дегенарация засяга едното или и двете очи едновременно, като потърпевши са обикновено хората над 50-60-годишна възраст. Заболяването засяга в различна степен централното зрение, рядко обаче се стига до пълна слепота, тъй като периферното зрение остава незасегнато.