Блокирането на един протеин предотвратява повторните случаи на херпес и COVID-19

Американски учени са открили една обща мишена за херпесната и коронавирусната инфекция, въпреки че списъкът с потенциални заболявания може да бъде много по-широк. Предотвратяването на повторна поява на инфекцията е много важно, тъй като херпесът например постоянно се връща, намалявайки качеството на живот на човека, а COVID-19 крие рискове от тежки усложнения.

Учени от Университета на Илинойс в Чикаго са идентифицирали протеина хепараназа, който присъства във всички човешки клетки и влияе на повторното заразяване с вируса на обикновения херпес. Хепараназата се активира по време на инфекцията, което води до изостряне на симптомите. За да стигнат до това заключение, учените са провели експерименти върху опитни мишки с очна инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс тип 1. Инхибирането на хепараназата предотвратява повторната поява на херпеса и свързаните с него симптоми.

Така например блокирането на протеина засилва функцията на имунната система, като стимулира експресията на цитокини. Това води до унищожаване на заразените клетки и намалява проникването на левкоцитите в роговицата.

В друго проучване учените откриват важната роля на хепараназата при повторното заразяване с COVID-19. Много е вероятно хепараназата да се превърне в нова мишена за лекарства срещу херпес и COVID-19, а вероятно и срещу редица други инфекции.