Вече може да стартирате Windows 11 в паметта на видеокартата

Специалистите от екипа на NTDev, които наскоро представиха силно олекотената версия на операционна система Windows 11 с име Tiny11, продължават да ни учудват. Сега NTDev успя да стартира същата олекотена ОС единствено в буферната памет на графичната карта Nvidia GeForce RTX 3050, използвана в лаптопа на единия член на екипа.

Използвана е добре познатата технология за създаването на RAM диск, с помощта на която част от оперативната памет на компютъра се използва като виртуален диск в операционната система. Преди време това бе много популярен подход, когато все още ги нямаше съвременните най-нови бързи флаш дискове.

В този конкретен случай вместо оперативната памет на компютъра е използвана буферната видеопамет на графичната карта NVIDIA GeForce RTX 3050, която разполага с 4 GB GDDR6. Използвана е стандартната помощна програма GPU RAM Drive за създаването на виртуален диск с капацитет 3550 MB. Изданието CrystalDiskMark допълва, че виртуалният диск в буферната памет на видеокартата е демонстрирал последователни запис и четене съответно 1960 и 2497 MB/s, което е малко по-бавно от съвременен М.2 флаш диск на PCIe 3.0 NVMe.

Да добавим, че NTDev вече предлага и специална версия на Tiny11 за компютри с ARM процесори, която може да бъде стартирана на машините на Apple с чиповете М1 и М2, както и дори на Raspberry Pi 4.