0

Трима учени от Харвардския и Стандфорския университет, Даниел Джафърис, Пин Гао и Арон Уол, са направили изчисления, че пътуванията през червееви дупки са възможни. До сега се спекулираше, че подобно пътуване би могло да позволи телепортация и на практика да е по-бързо от скоростта на светлината, предава CNET.

Оказало се обаче, че пътуването през червееви дупки ще е по-бавно, отколкото ако се пътува по обичайния маршрут.

“Оказва се, че червеевите дупки не са ефективен начин за предвижване във Вселената”, коментира Джафърис.

“Тези образувания, свързват две точки от пространството и времето, но това не е онова свързване в пряк път, който познаваме от киното”, допълва ученият.

Джафърис отбелязва, че изследването набляга не толкова на възможността за пътешествие, колкото на съществуването на червеева дупка, през която може да премине светлина. Според ученият това е стъпка в посока на създаването на по-добра теория за квантовата гравитация.

“Реалният смисъл на тази работа е в нейната връзка с информационния парадокс на черната дупка и връзките между гравитацията и квантовата механика”, пояснява Джафърис.

Теорията на тримата учени твърди, че две черни дупки, свързани на квантово ниво, могат да действат като червеева дупка, през които светлината може да пътува. Това означава, че светлината и информацията могат да бъдат извлечени от черна дупка. Понятието червеева дупка означава пряк път, тунел, през време пространството.

Преди около седмица човечеството успя да направи първата снимка на черна дупка в историята, подобрявайки още повече знанията си за тези странни обекти.

„Игра на тронове“ е гледана нелегално от над 55 милиона души

Предишна новина

Samsung потвърдиха за проблеми с дисплея на Galaxy Fold

Следваща новина

Подобни новини