ЕС предупреждава Apple за бавно зареждане чрез несертифицирани кабели USB Type-C

Миналата година Европейският съюз (ЕС) прие закон, според който почти всички кабелни мобилни устройства трябва да преминат към портове USB Type-C. Компаниите трябва да се съобразят със закона до 28 декември 2024 година.

Очаква се Apple да премине от Lightning към USB Type-C с премиерата на iPhone 15 преди края на тази година. Има слухове, че Apple може да създаде изкуствени ограничения за новия конектор, но ЕС предупреди компанията срещу подобни действия. През февруари се появиха слухове, че Apple може да ограничи скоростта на зареждане и други функционалности на USB Type-C кабели, които не са сертифицирани като част от програмата Made for iPhone. Беше съобщено, че сертифицираните кабели за iPhone 15 могат да бъдат оборудвани със специални чипове, както при кабелите Lightning, които да потвърждават автентичността на продуктите.

В отговор Тиери Бретон, представител на Европейската комисия (ЕК), изпрати писмо до Apple, в което предупреди, че ограничението на компанията за скоростта на зареждане в USB Type-C кабелите ще бъде забранено, а продажбата на iPhone с такива ограничения ще бъде ограничена в ЕС, когато законът влезе в сила. Текстът е бил видян от журналисти. Съобщава се, че ЕС също така е предупредил Apple отново, в средата на март. Като се има предвид, че Apple все още има време до края на 2024 г., компанията все още може да включи идентификационен чип за порта USB Type-C в моделите iPhone 15. Освен това премиерата на iPhone 16 се очаква през септември 2024 г., така че дори те може да получат ограничена функционалност. Съобщава се, че ЕС възнамерява да издаде насоки, за да осигури “еднакво тълкуване” на закона до третото тримесечие на тази година.

Струва си да се отбележи, че засега има само слухове за възможни ограничения на скоростта на зареждане на смартфоните iPhone 15 от несертифицирани USB Type-C кабели. Например вече наличните на пазара iPad-и с USB Type-C не са оборудвани с такива чипове и могат да работят правилно с всеки кабел. По-рано експертите прогнозираха, че не всички варианти на iPhone 15 дори ще получат фирменото бързо зареждане на Apple.