Илън Мъск напуска поста главен изпълнителен директор на Twitter

Главният изпълнителен директор на Twitter Илън Мъск обяви, че ще предаде поста си и ще заеме позицията на изпълнителен директор и главен технологичен директор на компанията след около шест седмици. Чрез своя публикация в социалната платформа от 11 май милиардерът съобщи, че е наел нов главен изпълнителен директор на X Corp., компанията майка на Twitter, който вероятно ще го замени в края на юни или началото на юли.

Excited to announce that I’ve hired a new CEO for X/Twitter. She will be starting in ~6 weeks!

My role will transition to being exec chair & CTO, overseeing product, software & sysops.
— Elon Musk (@elonmusk) May 11, 2023

Макар и да не се споменават имена, от написаното от Мъск става ясно, че неговият наследник на поста ще бъде жена. Собственикът на Space X добавя, че новите му задължения ще включват ръководенето на продуктовите, софтуерните и системните операции.

Мъск пое управлението на Twitter през октомври 2022 г., след като придоби компанията срещу 44 милиарда долара. Роденият в ЮАР предприемач уволни почти веднага след подписването на сделката бившия главен изпълнителен директор Параг Агравал, наследил Джак Дорси, съоснователят на платформата, която стартира за първи път през 2006 г.

Илън Мъск обяви плановете си да придобие Twitter през април 2022 г. По време на неговото управление бяха въведени много противоречиви политики на компанията, включително постепенно премахване на предишната система за верификация на платформата, последвано от кратка замяна на логото на Twitter с това на криптовалутата Dogecoin и няколко масови съкращения. Мъск остава главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla.