Какво се случва в мозъка ни докато четем

Четенето е завладяващ процес, който ангажира много области на мозъка ни. Всички знаем, че това е важно умение, но знаете ли, че четенето е като вдигане на тежести за нашия ум? Колкото повече четем, толкова по-силни стават невронните ни връзки и толкова по-добри ставаме в него, но какво точно се случва в мозъка ни, когато четем? Учените се опитват да отговорят на този въпрос от години и едно ново проучване най-накрая хвърля светлина по въпроса.

Революционно проучване, ръководено от невролога Оскар Уулуг от Здравния научен център на Тексаския университет в Хюстън, хвърля нова светлина върху начина по който мозъците ни обработват езика. Според изследването по време на четене се активират две различни мозъчни мрежи.

Изследователският екип използва иновативен подход за изучаване на мозъчната дейност на 36 души с имплантирани в черепа електроди като част от лечението на епилепсия. Записвайки невронната им активност, докато четат, изследователите са успели да наблюдават как различните части на мозъка работят заедно, за да осмислят думите.

Изследователите инструктирали участниците да четат три вида текстове: смислени изречения, списък с думи и изречения, в които е използвана правилна граматика, но има измислени думи. Резултатите били завладяващи.

Техните открития разкриват две съседни мозъчни мрежи, които си сътрудничат, за да осмислят това, което четем. Първата мрежа, включваща фронталния лоб на мозъка, която изпраща сигнали към темпоралния лоб се активира, когато човек започне да разшифрова смисъла на изречението. Този процес прилича на сглобяване на пъзел, като всяка дума допринася за цялостното послание.

Втората мрежа използва друга част от темпоралния лоб. Тя изпраща сигнали обратно към фронталния лоб. Интересно е, че тази мрежа се активира по-скоро от думи в списък, отколкото от цели изречения. Това предполага, че втората мрежа играе решаваща роля за подобряване на разбирането на отделните думи.

„Това изследване ни помогна да разберем по-добре как разпределените центрове в езиковата мрежа на мозъка работят заедно и си взаимодействат, за да ни позволят да разбираме сложни изречения.“
казва Уолоу

Ползите от изследването

Това новаторско изследване отваря вратата към по-дълбоко разбиране на това как мозъкът ни обработва езика. То също така проправя пътя към потенциален напредък в образованието, неврологията и изкуствения интелект. Разкривайки сложността на вътрешните механизми на мозъка ни, можем да оценим необикновената сила на ума ни при осмислянето на написаните думи и изречения.