0

Според изследователи от Университета в Кеймбридж, поддържането на глобалната биткойн мрежа понастоящем консумира повече електроенергия, отколкото цяла Швейцария. Учените изнасят и други интересни данни за енергийната цена, която светът плаща за криптовалутата.

Тази седмица Университетът в Кеймбридж пусна онлайн инструмент, наречен „Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index” (CBECI), който измерва потреблението на енергия за поддържане на биткойн мрежата. Данните сочат, че глобалната разпределена мрежа понастоящем консумира повече от седем гигавата електроенергия.

За една година нивото на потребление от биткойн системата надхвърля 59 тераватчаса (TWh). За същия период Швейцария консумира само 58 TWh, е най-шокиращият извод от предоставената статистика.

Изследователите изчисляват, че в момента на биткойн се падат около 0,25% от общото потребление на електроенергия в света. Приблизително същото количество енергия е използвано от всички електрически чайници във Великобритания в продължение на 11 години.

В допълнение, всички свързани към електрическата мрежа, но неработещи активно домакински уреди в Съединените щати, консумират толкова енергия, колкото биткойн мрежата в продължение на четири години.

Експертите се застраховат, че оценките за количеството консумирана енергия от биткойн са много приблизителни, въпреки очевидния факт, че мрежата изисква огромно количество електроенергия.

Служителите в Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж стигат до същото заключение. Според тях, точността на резултатите от измерването на енергийната консумация на биткойн мрежата е спорна, тъй като при използване на различни модели за оценка съществува значително несъответствие в получените данни.

Във всички случаи количеството енергия, консумирана от криптомайнерите, изглежда много впечатляващо. Нивото на потребление нараства постоянно и достатъчно бързо, което е съпроводено с увеличаване на емисиите на вредни вещества в атмосферата.

Точността на оценката на въздействието на биткойн е под въпрос, тъй като има определени трудности при определянето на това как се генерира енергията, която захранва оборудването за добив на криптовалута, отбелязват специалистите.

Източник: Technews.bg

OUKITEL Y4800 срещу Xiaomi Redmi Note 7 Pro

Предишна новина

Google Chrome ще блокира тежките реклами

Следваща новина

Подобни новини