0

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство НАСА потвърди днес, че от юни 2018 г. не е имало връзка с марсохода “Опортюнити” и той окончателно е престанал да работи, предаде Франс прес.

“Опортюнити” се движеше по повърхността на планетата Марс от 2004 г.

“Обявявам мисията “Опортюнити” за приключена”, заяви ученият от НАСА Томас Зарбъчън на пресконференция в Пасадина, щата Калифорния.

“Това е повод за празник”, каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, като изтъкна продължителността на мисията и нейния принос за получаване на знания за историята на Червената планета.

Ръководителят на програмата Джон Калъс обясни, че първоначално е било планирано мисията да продължи само 3 месеца. Инженерите знаеха, че един ден ще дойде краят, но не допускахме, че апаратът ще работи толкова дълго. Макар да е машина, трудно е да се каже сбогом, вълнуващо е, каза Калъс.

“Опортюнити” излезе от строя, защото прашна буря в продължение на месеци пречеше на слънчевите лъчи да зареждат батериите на роувъра. В продължение на 8 месеца НАСА се опитваше “да събуди” марсохода. Последният опит беше снощи.

Откриха неизвестен прародител на човека

Предишна новина

Ясни са характеристиките на Samsung Galaxy S10

Следваща новина

Подобни новини