0

Астрономи са направили изчисления на база събраните до този момент данни за орбитите на планетите в Слънчевата система. Оказало се, че средно най-близо до Земята не е Венера или Марс, а Меркурий.

В статия за научния журнал Physics Today астрономите посочват, че разстоянието между планетите често се смята по погрешен начин.

Например, Венера се счита за планетата, която е най-близо до Земята, защото радиусът на земната орбита (150 милиона км) и радиусът на орбитата на Венера (108 млн. Км) се различават с 42 милиона километра. В същото време орбитата на Меркурий се намира на 80 милиона километра от орбитата на Земята.

Но този начин за изчисляване на най-близката планета е грешен, тъй като Земята и Венера се намират на 42 милиона километра една от друга за много кратък период. Така например, когато Венера е от другия край на Слънцето, разстоянието между двете планети е 256 милиона километра.

Марс също е много рядко в близост до Земята, което понякога изключва цели години, в които човечеството не може да праща мисии до Червената планета.

Оказало се, че в над 80% от времето най-близката планета до Земята е Меркурий.

Най-близката планета до Слънцето прави една обиколка около него само за 87 дни. Всички останали планети орбитират за по-голям период от време, което означава, че се намират на по-големи разстояния една от друга и рядко са в позицията си, когато са най-близки до орбитата на своите съседи.

Заради това Меркурий се оказва най-близката планета не само до Земята, но до всички останали планети – дори и до Нептун.

Любопитните факти около Меркурий не свършват до тук. Учените напомнят, че макар да е най-малката планета в Слънчевата Система, на Меркурий има най-много метали.

Преди над 3 милиарда години в планетата се е ударил 100-километров астероид, който е образувал кратера Калорис – шестият най-голям кратер в Слънчевата система.

Тъй като няма атмосфера, през деня температурата на Меркурий е около 450 градуса по Целзии, а през нощта пада до -180 градуса.

Въпреки, че реалното се намира на най-малко разстояние до Земята, планетата никога не е будела особен интерес сред учените, тъй като на нея няма никакви шансове за живот. Затова до Меркурий са били изпращани само два апарата, като сонда не е кацала на повърхността на планетата.

DirectX 12 за геймърите на Windows 7

Предишна новина

Хуауей вече има собствена операционна система

Следваща новина

Подобни новини