0

Huawei постигна изключителен успех на пазара за смартфони, но правителството на САЩ реши да прекрати отношенията на китайската компания с американските доставчици на чипове и с чуждите компании, които използват американски технологии, с мотива, че има риск за националната сигурност.

Санкциите срещу Huawei и въобще търговската война между САЩ и Китай са водеща тема в медиите. Какви ще бъдат щетите за китайския технологичен гигант е трудно да се прогнозира в дългосрочен план, тъй като са възможни промени в отношенията със САЩ, за което намекна и президентът Доналд Тръмп.

Сигурно е обаче, че продажбите на Huawei ще пострадат в някаква степен. Доклад на Strategy Analytics прогнозира, че през 2019 г. компанията ще може да достави с 4% до 24% по-малко смартфони, отколкото през миналата година. Точният процент ще зависи от това как се развива конфронтацията между китайския производител и правителството на САЩ.

Ако в крайна сметка Huawei загуби достъп до приложенията и услугите на Google, както и до операционната система Android, брандът може да изчезне от пазара на смартфони в Западна Европа, за който се бори толкова усилено през последните години. Като пряка последица от това, Strategy Analytics очаква спад на доставките с още 23% през 2020 г., в сравнение с 2019 г.

Подобна мрачна прогноза дава и Fubon Research. При най-лошия сценарий, Huawei ще може да реализира на пазара 200 млн. смартфона през 2019 г., вместо очакваните по-рано 258 млн. Това все още е достатъчно, за да запази компанията мястото си в топ 3.

Huawei ще оцелее дори само с продажби на китайския пазар. Но ако загуби и достъпа до ARM технологии, на които стъпват процесорите за смартфони, оцеляването на компанията ще бъде под въпрос.

Източник: TechNews.bg

A Tale of Two Sons излиза и за Switch

Предишна новина

Zadak Spark RGB DDR4

Следваща новина

Подобни новини