0

НАСА се опитва да събуди марсохода “Опортюнити” и да го накара да се свърже със Земята, преди да е започнала зимата на Червената планета, съобщи в. “Индипендънт”.

“Опортюнити” замлъкна през юни, вероятно заради прашната буря на Марс. Инженерите на НАСА се опитват от месеци да съживят роувъра. Сега те изпращат серия от нови команди освен използвания от септември сигнал за събуждане.

Инженерите се опитват да установят дали вътрешният часовник на роувъра се е повредил, или причината е в радио системата за контакт със Земята. Те искат да влязат във връзка, докато на Марс продължава сезонът на ветровете, изчистващи натрупалия се по слънчевите панели прахоляк. Скоро ще започне марсианската зима и студът може да унищожи важни части на роувъра.

“За седем месеца сме направили повече от 600 опита до се свържем с “Опортюнити”. Макар и роувърът да не се обажда и вероятността да го направи да намалява с всеки изминал ден, планираме да продължим и да опитаме всяко логично решение”, каза Джон Калас от екипа за роувъра в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Откриха резистентни на антибиотици “супер бактерии”

Предишна новина

Руски учени изменят Менделеевата таблица

Следваща новина

Подобни новини