Настройка в iPhone позволява на крадци да откраднат Apple ID-то ви

Въпреки че крадци, които ще успеят да откраднат вашия iPhone и паролата ви може да ви изглеждат като рядка възможност, напоследък това бавно се превръща в тенденция. Черешката на тортата е, че ако не вземете някои предпазни мерки, може да се окажете с блокиран Apple ID и практически да нямате възможност да се върнете в акаунта си и няма да можете да използвате всички устройства, свързани със съответния Apple ID.

Ако сте потребител на iPhone, вероятно не сте се замисляли какво ще правите в случай, че си загубите телефона или ви го откраднат. Още по-малко, ако си плащате за AppleCare – услуга, предназначена да ви осигури спокойствие, докато компанията ви таксува за нея.

Неотдавнашният скок на кражбите на iPhone в САЩ и на други места обаче разкри, че устройствата на Apple, които съставляват 8 от 10-те най-продавани смартфона през миналата година, представляват сериозен риск за сигурността, когато ги използвате на обществени места. Наскоро крадците разбраха, че кодът за достъп, който използвате за отключване на смартфона е най-мощният инструмент, с който могат да преодолеят всички останали мерки за сигурност, и че не можете да направите почти нищо, за да ги спрете, след като се доберат до него.

В доклад на Wall Street Journal се изтъква примерът на Грег Фраска, потребител на iPhone, който е загубил достъпа до акаунта си в Apple от октомври насам. Крадци откраднали неговия iPhone 14 Pro в бар в Чикаго, след като го видели да използва паролата си. Това им позволило да променят паролата на неговия Apple ID акаунт, както и да активират малко позната функция за сигурност, известна като „ключ за възстановяване“.

Ключът за възстановяване е незадължителна функция, която гигантът от Купертино въведе през 2020 година като допълнително ниво на сигурност срещу хакери. По същество това е случайно генериран 28-символен код, който можете да използвате, за да предотвратите нулирането на паролата на вашият Apple ID. Проблемът е, че съответната настройка е скрита под много други и загубата на посочения ключ за възстановяване може да блокира достъпа ви до всички устройства, свързани с вашето Apple ID, поради което малко хора я използват.

И така, какво можете да направите, за да предотвратите това да ви се случи някога? От една страна, можете да се опитате да използвате само Face/Touch ID и да избягвате да въвеждате паролата си на публични места или да използвате код, който е комбинация от букви и цифри за да намалите шансовете крадците да успеят да го запомнят. Можете да направите това в „Настройки -> Face ID & Парола (Touch ID & Парола при iPhone SE/8/по-стари) -> Промяна на паролата“.

Друг начин е да използвате функцията Екранно време, която обикновено се използва за родителски контрол. Отидете в „Настройки -> Екранно време -> Използване на парола за екранно време“ и задайте парола, различна от този, която използвате като парола на смартфона си. След това отидете в „Ограничения на съдържанието и поверителността“ в същото меню с настройки и я активирайте, като използвате превключвателя в горната част. Накрая превъртете списъка надолу до категорията „Разрешаване на промени“ и изберете „Не разрешавай“ за Промени в профила.

Ако искате да сте подсигурени, можете също така да зададете контакт за възстановяване, като отидете в „Настройки -> Вашият Apple ID -> Парола и сигурност -> Възстановяване на профила“ и добавите лице, на което ще разчитате за помощ в случай че имате нужда от такава за възстановяване на профила ви. Също така е добре да придобиете навика редовно да правите офлайн резервни копия на важните си файлове.

Що се отнася до Apple, компанията даде типичен отговор на доклада, като увери потребителите, че приема всяка атака срещу сигурността „много сериозно, независимо колко рядка е тя“ и че „винаги проучва допълнителни защити срещу възникващи заплахи като тази“.

Други компании като LinkedIn и Uber вече използват допълнителни начини за проверка на самоличността ви, които могат да помогнат за възстановяване на акаунти, наред с други неща, но те далеч не са съвършени. Технологичната индустрия обаче все още не е намерила чудесен начин да балансира между удобството и сигурността, без да навлиза в личния ви живот с неща като лицево разпознаване или изискване на издаден от правителството документ за самоличност за защита на профила ви.