Няма да отпада гаранцията за бета-версиите на BIOS и профилите EXPO за AM5 дъната на Asus

След като беше силно критикувана от популярни технологични блогъри и медии по отношение на подхода на компанията ASUS към гаранционната поддръжка на потребителите, както и неуспеха да се коригират проблемите с изгарянето на Ryzen 7000, ASUS пусна изявление, в което отговори на много въпроси.

Спомнете си, че по-рано ASUS заплаши да премахне гаранцията на платка, ако се използва бета-версия на фърмуер или настройки на паметта, които не са по подразбиране (дори Expo профилите не бяха разрешени). Също така, беше съобщено, че някои потребители вече са имали откази от гаранция. В текущото изявление, ASUS посочва, че гаранцията за AM5 дъната все пак ще важи за платките с бета-версии на BIOS, предназначени да коригират проблемите с напрежението на Ryzen 7000. В допълнение, гаранцията ще продължи да покрива случаите с приложени профили на паметта, като AMD EXPO, Intel XMP и DOCP.

В изявлението се посочва също, че всички скорошни актуализации на BIOS са в съответствие с препоръките за напрежение на AMD, когато става дума за процесорите Ryzen 7000. По-рано беше съобщено, че дори с новите BIOS, платките продължават да завишават напрежението на SoC, което е над позволеното от AMD – 1,3 V.

Същевременно, за да се опитва да спаси лицето си, след като няколко известни сайта и YouTube-канали говориха за нискокачествените продукти на компанията, ASUS обеща някои допълнителни гаранции относно своите продукти. След това, компанията посочи телефонни номера и връзки към техническа поддръжка в САЩ, Обединеното кралство, Австралия и ЕС за тези, които имат проблеми.

Вероятно, някой от ръководството на ASUS е обърнал внимание на потенциалната репутационна вреда, причинена на марката през последните няколко дни, след което е издадено изявление и са обещани някои допълнителни гаранционни задължения в името на дългосрочните продажби. Въпреки това, хубаво е да се види, че компанията работи усилено, за да не загуби своите клиенти. Само времето обаче ще покаже колко верни са обещанията на ASUS.