0

Преди точно 100 години, на 29 май 1919 година, Общата теория на относителността на Айнщайн издържа първата си проверка. Тезата на гениалния учен е подложена на първия си тест, а данните от него я доказват. Благодарение на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн днес имаме работеща сателитна навигация (GPS), знаем как функционират черни дупки, а много от мистериите на Вселената са ни известни.

Общата теория на относителността на Айнщайн описва гравитацията като геометрично свойство на време-пространството. Тя разкрива, че силната гравитация има способността да изкривява хода на времето и пътя на светлината.

Много предвиждания на общата теория на относителността се различават значително от тези на класическата физика, особено във връзка с хода на времето, геометрията на пространството, движението на телата при свободно падане и разпространението на светлината. Заради това тя шокира научния свят през 1915 година, когато е публикувана.

Потвърждението

Преди 1 век е проведена голяма експедиция в Африка, водена от английския астроном сър Артър Едингтън. Финалната ѝ точка е остров Принсипи в Западна Африка. Целта – наблюдението на слънчево затъмнение и извършване на първия тест на теорията на Айнщайн.

Артър Едингтън е един от първите учени, които осъзнават значението на специалната и общата теория на относителността на Айнщайн и публикува статии за тях във Великобритания по време, когато поддръжката на всичко германско се счита за предателство поради противоборството на двете страни в началото на 20 век.

С трудности той успява да издейства финансиране за африканската си експедиция с цел да докаже или отхвърли идеята на Айнщайн, че гравитационното поле на звездите въздейства на разпространението на светлината.

Проверката е направена, когато Луната напълно затъмнява Слънцето за почти седем минути, по време на слънчевото затъмнение.

По време на този кратък прозорец експедицията на сър Артър има възможност да стане свидетел на очевидното изместване на звездите от техните нормални позиции в небето. Тя е различна, защото гравитацията на Слънцето изкривява светлината и създава оптическа илюзия, че звездите се намират на друго място – реалността съвпада с теорията на Айнщайн.

Предвижданията на Общата теория на относителността се потвърждават от всички направени наблюдения и експерименти досега. Макар че не е единствената теория за гравитацията, тя е изключително проста, логична и проверена много добре с експериментални данни.

Първото потвърждение, станало факт преди точно 100 години, революционизира света на науката и оборва много погрешни тези, поддържани по-рано от научния свят.

Източник: Dir.bg

Ancestors: The Humankind Odyssey излиза на 27.08.

Предишна новина

Анонс на смартфона Motorola Moto Z4

Следваща новина

Подобни новини