0

Астрономи откриха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на 140 пъти по-голямо разстояние от звездата ни, в сравнение със Земята. Разстоянието от Земята до Слънцето е известно още и като една астрономическа единица, предава в. “Дейли мейл”.

Далечният обект е с временното име “FarFarOut”. Той подобри рекорда от 120 астрономически единици, поставен от предшественика му “FarOut”, открит през декември. И двата са забелязани от д-р Скот Шепърд от института “Карнеги”, докато търсел доказателства за прословутата “планета Х”, за която се предполага, че съществува отвъд Плутон.

Ако разстоянието от обекта до Слънцето, равняващо се на 140 астрономически единици, трябва да се преобразува в светлинни години, то е едва 0.0022 с.г.

Откритието е в съвсем начален етап. И двата далечни обекта си остават загадка. Орбитата им е неизвестна, както и това дали могат да избягнат огромното гравитационно привличане на четирите газови гиганта. Тайните им могат да бъдат разкрити с многогодишни изследвания.

“FarOut”, с официалното име 2018 VG18, е толкова далече и се движи толкова бавно, че ще трябват години само за да бъде определена орбитата му. На това разстояние е възможно да обикаля веднъж Слънцето за повече от 1000 години.

Nokia 9 PureView първия телефон с 6 камери

Предишна новина

ICANN: DNS структурата на Интернет е в опасност

Следваща новина

Подобни новини