Откриха най-древния отпечатък от Хомо сапиенс, на 153 000 години

Отпечатъкът на 153 000 години, открит в Националния парк Garden Route в южноафриканските провинции Западен Кейп и Източен Кейп, е най-старият отпечатък, приписван досега на нашия вид, Хомо сапиенс.

„Преди малко повече от две десетилетия, когато започваше новото хилядолетие, изглеждаше, че следите, оставени от нашите древни човешки предци, датирани отпреди повече от около 50 000 години, са изключително редки“, разказва изследователят от университета “Нелсън Мандела” Чарлз Хелм (Charles Helm) и колегите му пред The ​​Conversation.

По това време в цяла Африка са докладвани само четири обекта: Laetoli в Танзания, Koobi Fora в Кения и обектите Nahoon и Langebaan в Южна Африка, пояснява Чарлз Хелм, а “днес броят в Африка на датирани ихнозити на хоминини – термин, който включва както следи, така и други следи – по-стари от 50 000 години, възлиза на 14.“

Изследователите са използвали техника, наречена оптично стимулирана луминесценция, за да оценят възрастта на седем хомининови ихнозита от южноафриканския клъстер на южното крайбрежие на Кейптаун.

Според авторите на статията, публикувана в Ichnos, южното крайбрежие на Кейптаун е чудесно място за прилагане на оптично стимулирана луминесценция, защото:

  1. Седиментите са богати на кварцови зърна, които произвеждат много луминесценция.
  2. Обилното слънчево греене, широките плажове и постоянният вятърен пренос на пясък за образуване на крайбрежни дюни означава, че са получени надеждни оценки на възрастта, защотп всички съществуващи луминесцентни сигнали са напълно премахнати преди затрупването на артефакта, представляващ интерес.

Този ​​метод е в основата на голяма част от датирането на предишни находки в района.

Изследователите откриват, че южноафриканските ихнозити варират по възраст като най-новата датира от около 71 000 години.

Най-старата, която датира отпреди 153 000 години, е една от най-забележителните находки, регистрирани от екипа.

Това е най-старият отпечатък досега, приписван на анатомично съвременния Хомо сапиенс .

„Източноафриканските обекти са много по-стари: Laetoli, най-старият, е на 3,66 милиона години, а най-младият е на 700 000 години. Следите там обаче не са направени от Хомо сапиенс, а от по-ранни видове като австралопитеци, Хомо Хайделбергенсис и Хомо еректус .“

„Южноафриканските обекти на крайбрежието на Кейптаун, напротив, са значително по-млади. Всички са приписвани на Хомо сапиенс.