0

Учени от Испания и Естония откриха признаци за съществуването на неизвестни досега прародители на Хомо сапиенс, които са изчезнали от лицето на планетата, съобщи Сайънс алърт.

Въпросната древна популация бе открита с помощта на генен анализ посредством използване на изкуствена невронна мрежа. Популацията била близка до неандерталците и денисовците, като някои нейни гени са били наследени от съвременните хора.

Известно е, че хора със съвременни анатомични особености напуснали Африка преди по-малко от 100 хиляди години и стигнали до Евразия, като се кръстосвали с неандерталци и денисовци. Това довело до интрогресия на неандерталоподобна и денисоподобна ДНК в генома на Хомо сапиенс.

Специалисти успяха да открият последователност от нуклеотиди в геномите на неандерталци и денисовци и да докажат, че тяхна ДНК действително се среща у неафрикански популации съвременни хора.

Сега учените използвали методи на дълбокото обучение за анализ на древни и съвременни геноми, за да създадат най-вероятната “картина” на интрогресията въз основа на наличните генетични данни. Оказало се, че освен популациите неандерталци и денисовци, които внесли своя принос в генофонда на съвременния човек, е съществувала още една популация.

Тя станала източник на гени за популации хора в Азия и Океания. По мнението на учените, неизвестната популация се състояла или от близки родственици на неандерталците и денисовците, или от древни хора, които рано се отделили от денисовците.

Tech Support: Error Unknown – дата на излизане

Предишна новина

Марсоходът “Опортюнити” вече не работи

Следваща новина

Подобни новини