0

Teхнологичният свят стана обект на множество заплахи за сигурността през последната година, но най-голямо внимание предизвикаха Spectre и Meltdown. Двете уязвимости засегнаха огромен брой устройства и създадоха доста проблеми за Intel, AMD и другите водещи производители на хардуер в опитите им да се справят със ситуацията. Eксперти по сигурността откриха наличието на нов проблем, който е кръстен от тях Spoiler и потвърдиха, че излага на риск устройствата, които имат процесори на Intel, съобщава tomshardware.

Досегашните им тестове показват, че има доста сходни неща между миналогодишните заплахи и тази нова уязвимост. Spoiler използва т.нар. “Speculative Execution” механизъм, при който компютъра изпълнява някои задачи, които може и да не са нужни, но са предварително заредени, в случай, че трябва да се изпълнят бързо. На практика хардуера се опитва да предвиди бъдещи операции и с подобни техники подобрява производителността на системата. Spoiler е заплаха разработена да се възползва именно от тази функциoналност.

Преодоляването на защитата на този процес може да осигури достъп до ключова информация, сред които пароли и кеш памет. Тестовете на експертите, обаче показват, че Spoiler не може да се приложи на машини с процесори на AMD. Информацията им бе потвърдена от компанията, които споделиха, че използват различна архитектура от Intel, която позволява да бъдат предпазени от този нов проблем за сигурността на компютрите. Toва ще премахне нуждата от предоставяне на пачове, които влияят негативно на скоростта.

Бpaйън Eĸтън съосновател на WhatsApp: Напуснете Facebook

Предишна новина

Цената на Huawei P30 и P30 Pro в Европа ще бъде €750 и €930

Следваща новина

Подобни новини