Учени откриха как се запалват квазарите

Астрономи установиха как се запалват квазарите. Те са най-ярките обекти във Вселената, пише ДПА, цитирана от БТА.

Според астрономите квазарите се запалват при сблъсък на галактики.

Квазарите могат да бъдат милиарди пъти по-ярки от Слънцето. Те са открити от астрономите преди 60 години и остават мистерия, тъй като е неясно как се генерира мощната им енергия.

Учени от университетите в Шефилд и Хартфордшър са анализирали данни от телескопа “Исак Нютон” на остров Ла Палма. Те са открили явление, което описват като “присъствие на изкривени структури” в галактиките, съдържащи квазари. “Квазарите са сред най-екстремните феномени във Вселената. Това, което виждаме, е бъдещето на нашата галактика Млечен път – тя ще се сблъска с галактиката Андромеда след около пет милиарда години. Вълнуващо е да наблюдаваме тези явления и да разберем как се случват”, каза проф. Клайв Тедхънтър от факултета по физика и астрономия на университета в Шефилд.

В центъра на много галактики има черни дупки, чиято маса е милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето. Тези галактики съдържат и значителни количества газ. При сблъсъка на галактики газовете се придвижват към черните дупки, които ги всмукват, акумулирайки изключително големи количества енергия под формата на радиация. Това е в основата на яркостта на квазарите.

Учените са сравнили резултатите от наблюденията на 48 квазара и техните галактики със снимките на повече от сто галактики без квазари. Изводът е, че вероятността от взаимодействие или сблъсък с други галактики е три пъти по-висока при галактиките с квазари.

Д-р Джони Пиърс от университета в Хартфордшър каза, че това е област, в която има още много да се учи, и това е основната мотивация за изследванията във основа на резултатите от снимките на телескопа на НАСА “Джеймс Уеб”. Този телескоп е в състояние да улови светлината, излъчвана и от най-далечните квазари. “Квазарите играят ключова роля в разбирането ни за историята на Вселената и за бъдещето на Млечния път.”