0

Китайската компания “Хуауей” вече има собствена операционна система, която би могла да инсталира на устройствата си, ако технологиите ѝ бъдат забранени в САЩ.

Това обяснява Ричард Ю, директор в компанията за телекомуникационно оборудване, в интервю за германския в. “Ди Велт”. Според него този “План Б” дава алтернатива както на “Андроид”, така и на “Уиндоус” – операционните системи съответно на “Гугъл” и “Майкрософт”, които ползват голяма част от смартфоните и другите мобилни устройства по света.

“Хуауей”, чиито устройства работят основно с “Андроид”, всъщност създава алтернатива още от 2012 г., когато САЩ започват разследване срещу нея и по-малката компания Зет Ти И, пише хонконгският “Саут чайна морнинг пост”.

По-рано този месец “Хуауей” започна съдебна битка с правителството на САЩ заради възможността да бъде забранено на американски компании да работят с китайската.

Макар базираният в Шънджън технологичен гигант да би предпочел “Андроид” и “Уиндоус”, е нужен резервен сценарий, казва Ю. Това решение ще е достатъчно при телефоните му, които използват разработени от него процесори, но за компютрите ще е по-сложно – при тях процесорите са на американската “Интел” и ще е нужен нов партньор, пише технологичното издание The Verge.

Подобен сценарий е изпробван в умните часовници на “Хуауей” Watch GT, които работят с LiteOS, собствена операционна истема.

Попитан дали “Хуауей” е опасност и след уточняващ коментар на журналиста от “Ди Велт”, че става дума за американските обвинения, че компанията може да участва в шпионаж и саботаж, Ю казва: “Това е безсмислица, тъй като е технически невъзможно. Не бихме го допуснали. В софтуера и хардуера си имаме много високи стандарти.”

Меркурий е най-близката планета до Земята

Предишна новина

Nvidia е купила Mellanox за 6,9 милиарда долара

Следваща новина

Подобни новини