2,7 милиарда души нямат достъп до интернет

Организацията на обединените нации (ООН) поиска днес от страните и частния сектор да отделят 100 милиарда долара до 2026 година, за да се преодолее по-бързо “световната дигитална пропаст” , предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е три пъти над първоначално предвидената сума.

Около 2,7 милиарда души в света не са имали достъп до интернет през 2022 година при световно население от 8 милиарда души. Това се посочва в данните на Международния телекомуникационен съюз, специализирана агенция на ООН.

“Дигиталната пропаст, която разделя развитите страни от останалата част на света се увеличава”, предупреди специализираната агенция на ООН, отправяйки призив да се отделят повече ресурси за свързаност и дигитализация в по-малко развитите страни.

“Технологията е на върха на световните приоритети, но предимствата на цифровата технология все още са недостъпни за много хора”, заяви в комюнике шефката на агенцията на ООН Дорийн Богдан – Мартин.

“Ако наистина искаме да дигитализираме света по смислен и устойчив начин, трябва да вземем мерки, за да ускорим дигиталната трансформация за всички”, настоява тя.

В 46-те по-малко развити страни живее почти една трета от световното население, което няма връзка с интернет, обяви Международният телекомуникационен съюз. Достъпът до интернет се смята за твърде скъп във всички тези страни с изключение на две от тях, по данни на организацията на ООН.

За да промени тази ситуация, агенцията е стартирала дигиталната коалиция “Партнърт2Кънект” (Partner2Connect) през септември 2021 година.

Тя цели да използва публично-частни партньорства, за да помогне да се стимулира дигитализацията в общностите, за които достъпът до интернет е най-труден, включително и в по-малко напредналите страни, развиващите се страни анклави и малките островни страни.

Тази коалиция е започнала да привлича пряко финансиране през февруари миналата година и досега е получила обещания за дарения на стойност 30 милиарда долара.

12 милиарда долара могат да помогнат на най-бедните страни да получат по-бърз достъп до интернет.