0

Не е тайна, че тайванската компания TSMC работи активно по внедряване на 3-нанометров процес за производство на чипове. Първата поръчка на чипове по новата технология вече е направена от Apple, според източници от индустрията.

Очаква се тестовото производство на първите партиди от 3-нм чипове да започне през втората половина на 2021 г., а серийното производство – през 2022 г., съобщи Gizmochina.

Новият, по-тънък процес ще наследи 5-нм технология, която в момента се използва в повечето водещи чипове за смартфони, вкл. A14 Bionic в iPhone 12. Apple е първата компания, сключила договор с TSMC за производство по 3-нм процес.

Интересът на производителя на iPhone към 3-нм технология се обуславя главно от разработката на персонализирани чипове от серията M за лаптопи MacBook и таблети iPad. По новия технологичен процес ще се правят и чипове от серията A Bionic.

Въпреки че новината не е потвърдена официално от TSMC, източници от веригата за доставки на чипмейкъра твърдят, че подготовката за 3- и 4-нм производство на чипове тече гладко. Съгласно графика, TSMC планира да произвежда първоначално 50 000 броя 3-нм чипове месечно, респ. 600 000 годишно.

Конкурентът Samsung също разработва 3-нанометрова технология. За разлика от TSMC с нейната FinFET структура, Samsung използва структура GAAFET. Счита се, че тайванският чипмейкър води в това състезание, особено след като Apple стана един от първите му клиенти.

Източник: Technews.bg

Huawei стартира обновяването на своите смартфони до Harmony OS

Предишна новина

На 28 декември Xiaomi ще представи Mi 11 – първият смартфон със Snapdragon 888

Следваща новина

Подобни новини