Apple представиха първите си очила за виртуална реалност

Технологичната компания “Apple” представи първите си очила за виртуална реалност, като отправи предизвикателство към собственика на Facebook “Meta” на пазар, който все още не е изкушил потребителите извън средите на геймърите и технологичните маниаци, предаде АФП.

Това е най-значимото продуктово представяне на емблематичния производител на iPhone, откакто през 2015 г. той представи Apple Watch.

Apple Vision Pro има 3D камера и звукова система за видео и снимки, които след това могат да се разглеждат също в триизмерен вариант. Потребителите ще могат да избират съдържание с очи и да задават команди с ръце и глас.

“Смесването на цифрово съдържание с реалния свят може да отключи преживявания, каквито не сме виждали досега”, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, докато представяше Vision Pro на събитие на Apple в Купертино, Калифорния.

Устройството има външен дисплей, който ще показва очите на потребителя на хората във външния свят. Външният екран ще потъмнява, когато човек е изцяло потопен във виртуалния свят. Ако обаче той бъде приближен от друг човек, и двамата ще стават видими един за друг. “Никога няма да сте изолирани от хората около вас. Ще можете да ги виждате, а те ще виждат вас”, обясни Алън Дай, главният инженер по човешки интерфейс на компанията.

Vision Pro ще струва 3499 долара и ще се предлага в началото на следващата година, съобщиха от компанията.