Apple представи новите модели iPad таблети

Технологичната компания Apple представи новите модели на таблета от сериите iPad Air и iPad Pro по време на специално събитие в централата ѝ в Купертино, щата Калифорния, предава БТА.

“Това е най-големият ден за iPad от представянето му”, заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

Новите модели iPad са първите, които компанията пуска на пазара от октомври 2022 г. Това е най-дългият период, през който Apple не е актуализирала продуктовата линия на iPad от пускането ѝ през 2011 г., отбелязва Си Ен Би Си.

Акциите на Apple останаха почти без промяна след представянето на новите модели.

Новият iPad Pro, най-скъпият и усъвършенстван таблет на компанията, ще се предлага в два размера: 11-инчов и 13-инчов модел. Компанията нарече продукта най-тънкия досега – с дебелина едва 5,1 мм.

По-малкият вариант ще се предлага на цена, започваща от 999 долара, а по-големият 13-инчов модел ще струва от 1299 долара, което е леко увеличение на цената му спрямо предишните модели.

Към него ще се предлага и нов калъф, който от Apple наричат “магическа клавиатура” (Magic Keyboard). Той ще комбинира клавиатура и тъчпад (предначначен да контролира курсора чрез движението на пръста на потребителя – бел. ред.) и е изработен от алуминий.

Новата “магическа” клавиатура ще струва между 249 и 299 долара, в зависимост от размера.

Apple представи и актуализиран електронен писец, наречен Apple Pencil Pro за 129 долара.

Новите модели iPad Pro използват нов чип на Apple, наречен M4. Той представлява надграждане на чиповете M3, които в момента захранват продукти на Apple.

М4 е с по-голям “невронен двигател” – част от чипа, специално проектирана за вида изчисления, необходими за функции, свързани с изкуствения интелект, като генериране на текст или изображения, информира Ройтерс.

M4 е “възмутително мощен чип за захранване на изкуствен интелект”, отбелязват от компанията и посочват като пример възможността за захранването на софтуер, който изолира обектите във видеоклипове.

Таблетите iPad Pro ще имат и нов OLED дисплей, досущ като телефоните от серията iPhone.

Таблетът iPad Air също ще се предлага с размери от 11 и 13 инча. И двата ще бъдат захранвани чрез чип M2 на Apple. По-малкият вариант ще струва от 599 долара за варианта със 128 гигабайта памет, а цената на по-големия ще започва от 799 долара.

Източник: Dir.bg