0

Дългата раздяла на Apple с Intel вече е официален факт. Технологичният гигант от Купертино представи вчера първите си компютри Mac, които използват собствен силициев чип M1 на Apple – това са новите MacBook Air, Mac Mini и 13-инчовия MacBook Pro. Всички те подобряват живота на батерията и струват еднакво или по-малко от своите предшественици, задвижвани от Intel.

Дизайнът на компютрите по същество е един и същ, но има нещо много различно вътре в тях: новият процесор M1 на Apple, отбелязва CNET. MacBook Air ще се продава на цени от $999 за широката публика – същата цена като по-старата версия, или за $899 на учители. Новият Mac Mini идва на цена от $699, което е със $100 по-малко от предишното поколение. А MacBook Pro стартира от $1299, или $1199 за преподаватели, оставайки на досегашните ценови нива. Предварителните поръчки започват във вторник, а компютрите пристигат в магазините на 17 ноември.

„Mac изживява най-добрата си година досега”, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на голямото събитие във вторник. „Повече клиенти от всякога избират Mac”.

Компютрите използват новия процесор M1 на Apple, изготвен по 5-нанометрова технология, най-модерната за производство на полупроводници в света. M1 има осемядрен процесор – четири производителни ядра и четири енергийноефектни, както и осемядрен графичен процесор, което го прави както мощен, така и щадящ батерията, подчерта Джони Суруджи, старши вицепрезидент на Apple за хардуерни технологии. M1 е два пъти по-мощен от конкурентния чип за лаптоп (вероятно такъв от Intel), докато консумира една четвърт от живота на батерията, каза той.

MacBook Air има 15 часа живот на батерията при безжично сърфиране в мрежата и 18 часа за възпроизвеждане на филми, докато 13-инчовият MacBook Pro може да сърфира в интернет 17 часа с едно зареждане или да възпроизвежда видео в продължение на 20 часа – 10 часа по-дълго, отколкото своя предшественик.

Apple персонализира Mac OS Big Sur, „за да се възползва напълно от всички възможности и мощността на M1”, заяви шефът на софтуерния отдел Крейг Федери. Софтуерът ще стане достъпен за потребителите на Mac в четвъртък.

Вчерашният анонс е трети за Apple през последните три месеца. Слоганът на събитието беше „Още нещо” (прословутата фраза на Стив Джобс – „One more thing”). През септември компанията представи преработените iPad Air и Apple Watch Series 6, а миналия месец обяви iPhone 12.

„Apple силиций за Mac” е последното усилие на компанията да контролира целия хардуер и софтуер на своите продукти. Тя проектира свои собствени процесори за приложения, които действат като мозък в iPhone и iPad, Bluetooth чип, който бързо свързва AirPod с iPhone, и чипове за сигурност, които защитават личните и биометрични данни от опити за хакване. Чрез проектиране на собствени чипове Apple е в състояние да контролира по-добре функциите на устройствата, както и да управлява по-добре графика за въвеждане на нови продукти на пазара.

„С преминаването към вътрешни възможности, Apple се стреми да си върне контрола върху темпото на технологичната пътна карта за процесорните чипове и да създаде обща архитектура за всички свои продукти, което улеснява разработчиците да пишат и оптимизират приложения за екосистемата [на Apple]”, коментира анализаторът на JPMorgan Самик Чатърджи.

Apple използва чипове Intel в своите компютри повече от десетилетие, след като изостави предишния си партньор IBM. Това решение промени компютърната индустрия и помогна на Intel да се превърне в доминиращия производител на компютърни чипове. Но Intel се спъна през последните години. Компанията се опитва да премине към процесорна технология от най-висок клас и изостави усилията си в мобилните чипове и дори продаде бизнеса си с 5G модеми на Apple миналата година. В същото време Apple работи от няколко години върху процесори, които да заменят чиповете на Intel в компютрите Mac.

Загубата на Apple като клиент ще нанесе голям удар на Intel, но ще даде на Купертино по-голям контрол върху функциите и сроковете за пускане на компютрите си. Mac съставляват само малък процент от общия пазар на компютри – 8,5% през третото тримесечие, според IDC, но Apple остава една от най-големите и мощни компании в технологичния сектор. Mac са склонни да имат по-високи цени от базираните на Windows PC и въпреки че много компютърни производители търпят спад на пазарния си дял, този на Apple нараства.

Очаква се новите компютри, базирани на силиций от Apple, да имат голямо предимство пред машините на Intel, що се отнася до живота на батерията. Те също така ще се противопоставят на новите компютри с Windows, които са проектирани да приличат повече на мобилни устройства. Qualcomm си партнира с Microsoft и Asus, за да създаде това, което нарича „always-on PC”, но те не се продават в голям мащаб. Може да имат страхотен живот на батерията и постоянна свързаност, но все още не са успели да достигнат производителността на процесорите от Intel и AMD.

Новите Mac на Apple идват, когато милиони хора по света надграждат компютрите си за работа или учене от дома. Лаптопите се продават добре навсякъде. През третото тримесечие глобалните доставки на преносими компютри и мобилни работни станции скочиха с 28% спрямо предходната година, което спомогна за увеличаване на общите доставки на компютри с 13% до 79,2 милиона единици, според Canalys. Продажбите достигнаха нива, които не са наблюдавани от 2011 г. насам.

Но докато Apple актуализира три модела от своите компютри, нейните Mac от най-висок клас се придържат към чипове Intel, поне засега.

Новият MacBook Air е три пъти по-бърз от най-продавания лаптоп с Windows на пазара и е по-бърз от 98% от всички преносими компютри, продавани през изминалата година, каза Лора Мец, мениджър на продуктовата линия. Той разполага с 13,3-инчов ретина дисплей и не се нуждае от вентилатор за охлаждане на машината. „С M1 и Big Sur взехме MacBook Air и го превърнахме в нещо далеч отвъд всеки друг лаптоп”, каза тя.

Air съдържа литиево-полимерна батерия с капацитет 49,9 вата на час и се предлага с 30-ватов USB-C захранващ адаптер. Има две версии на компютъра, като продуктът от по-висок клас се продава на дребно за 1249 долара. И се предлага в три цвята: златен, сребърен и космически сив.

Pro и Air са сходни помежду си. И двата имат два порта Thunderbolt/USB 4 и 3,5-мм жак за слушалки. Те идват с 8GB RAM и могат да бъдат надстроени до 16GB, а SSD устройствата започват от 256GB и могат да бъдат конфигурирани до 2TB. И двете машини също имат 720p FaceTime HD камери и сензори TouchID за отключване.

Pro има малко по-добър екран, по-добри високоговорители, по-голяма батерия (литиево-полимерна 58,2 ватчаса), която увеличава автономността с два часа спрямо Air, и се доставя с 61-ватов USB-C захранващ адаптер. Той е малко по-тежък от Air – тежи 3 килограма срещу 2,8 килограма на Air. Предлага се в сребърeн или космически сив вариант, а версията от по-висок клас струва $1499. Версиите на Intel-базираните MacBook Pro струват 1,799 и 1,999 долара.

Междувременно Mac Mini също се предлага в две версии – за $699 и $899. Той има 8GB RAM, която може да се конфигурира до 16GB, а SSD започва от 256GB и достига 2TB. Mini има вграден високоговорител, 3,5-мм жак за слушалки, два порта Thunderbolt/USB-4, два USB-A порта, HDMI 2.0 и гигабитов Ethernet порт. Версията с Intel се продава на дребно за 1099 долара.

Източник: Technews.bg

Apple ще представи първия MacBook със собствен ARM чип

Предишна новина

Първите 15 минути от Call Of Duty: Black Ops Cold War

Следваща новина

Подобни новини