ASUS представи най-лекия в света 13,3“ ноутбук с OLED-екран – Zenbook S 13 OLED

ASUS представи ноутбука Zenbook S 13 OLED (UX5304). Според производителя, това е най-тънкият 13,3-инчов OLED-ноутбук в света, като в същото време е и най-екологичният. Корпусът е с профил 1 см и се предлага в сив и син вариант. В производството се използват рециклируеми метали и пластмаси.

Zenbook S 13 OLED е оборудван с процесор до Intel Core i7 от тринадесето поколение, до 32GB оперативна памет LPDDR5 и SSD с PCIe 4.0 x4 с обем 1 ТВ. Предвидена е батерия с капацитет 63 Wh и Wi-Fi 6E модул с поддръжка на технологията ASUS WiFi Master Premium. Компютърът е оборудван с два ултра-бързи порта Thunderbolt 4 (USB Type-C), с поддръжка на бързо зареждане, свързване на външни дисплеи с 4K-резолюция и скорост за трансфер на данните до 40 Gb/s. Има също порт USB 3.2 Gen 2 Type-A, HDMI 2.1 и 3,5 мм жак за слушалки.

Дисплеят ASUS Lumina OLED, получил сертификат от Dolby Vision, разполага със съотношение на страните 16:10 и резолюция 2.8K (2880×1800 пиксела), както и патентованите технологии ASUS Splendid за пестене на енергия и ASUS OLED Care за защита на панела. Времето за реакция е 0,2 ms, изобразява до 100% DCI-P3 цветово пространство, а ASUS Splendid също ви позволява да превключвате между sRGB, Display-P3 и собствената OLED-гама. Допълнително са получени и сертификатите Pantone Validated и VESA DisplayHDR True Black 500. Защитата на очите е потвърдена от сертификатите TÜV Rheinland и SGS, а по време на гаранционния период се предоставя и безплатна смяна на дисплея в случай на изгаряне.

За участие във видеоконференции, в капака е интегрирана FHD-камера с инфрачервено осветление и поддръжка на AI-ефекти, възможно е разпознаването на потребителско лице и интелигентно намаляване на шума. Аудиосистемата с Dolby Atmos, сертифицирана от Harman Kardon, е получила умен усилвател с технологията ASUS Audio Booster.

За постигане на дебелина от 1 см са използвани както специални материали, така и особена конструкция, както и ултратънък OLED панел с тънки платки. Дънната платка е оптимизирана за поставяне на ултратънък вентилатор. Ако капакът е 30% по-тънък от конвенционалните модели, тогава долната част е 25%. Използвана е магнезиево-алуминиева сплав за намаляване на теглото, а специална обработка на корпуса е направила възможно създаването на твърда конструкция с ниско тегло. Моделът е тестван за съответствие с американския военен стандарт за сигурност MIL-STD-810H. В същото време, ноутбукът може да работи във видео-режим до 14 часа, а охладителната система и производителността са станали още по-добри в сравнение с предшественика си.

Според компанията, това е най-екологичният Zenbook, пускан някога, чийто въглероден отпечатък е намален с повече от 50%. В същото време, в конструкцията е използвана не само обикновена рециклирана пластмаса, но и пластмаса, извадена от океана и други материали, при създаването на които основният акцент е върху безопасността на околната среда.

Началото на продажбите и цените ще бъдат обявени допълнително.