Google започва тестове на търсенето с интегриран изкуствен интелект

Google предостави на ограничен брой потребители тестови достъп до Лабораториите за търсене, където се тестват нови технологии – те са насочени към интегриране на изкуствен интелект и първоначално само американски потребители ще могат да се включат в тестовете. Компанията обясни как изкуственият интелект може да улесни намирането на необходимата информация.

Когато на човек му предстои да се гмурне в сложна нова тема, от него зависи да разбере кои са стъпките за преодоляване на кривата на обучението. Google посочва като пример ученето да се свири на укулеле или китара, както и възможните ползи от регистрирането на фирма, преди да се започне работа на свободна практика. Отговаряйки на тези въпроси, изкуственият интелект ще състави кратко обобщение на факторите, които трябва да се вземат предвид при предприемането на даден проект – потребителят ще получи представа, за да навлезе по-дълбоко в проблема, като вече ще разполага с връзки към конкретни материали за това.

AI ще помага и при намирането на отговори на прости, конкретни въпроси. Google дава също толкова добри примери: Човек намира стар пуловер в задната част на гардероба и иска да го освежи, като търси информация как да премахне от него петно от кафе. А когато се подготвяте за пътуване в чужбина, AI ще ви каже как да удължите срока на валидност на паспорта си.

Новите технологии за търсене ще помогнат да се вземат предвид характеристиките на стоките, които човек ще купи за конкретна цел. Ако става въпрос за Bluetooth колонка за парти край басейна, Google ще вземе предвид фактори като водоустойчивост и живот на батерията – и ще предложи няколко варианта за избор, които отговарят на тези критерии. Ако това не е достатъчно, можете да използвате опцията “Задай допълнителен въпрос”, за да продължите разговора с чатбота за търсене.

Тези примери са само първата стъпка на Google за интегриране на генеративния изкуствен интелект в услугата за търсене, като компанията планира да направи и други допълнения и подобрения с течение на времето. Google възнамерява да преоткрие изцяло търсенето, като го направи по-естествено и интуитивно.