0

HMD Global представиха днес в Барселона дългоочаквания си флагман Nokia 9 PureView, който е и първият смартфон с петорна камера. HMD са заложили на стъклен корпус, а смартфонът има и IP67 сертификация за водо- и прахоустойчивост. Предният панел съдържа 5.99-инчов P-OLED дисплей, който е с резолюция 2880 x 1440 и поддържа HDR10. Екранът логично за ценовия клас е покрит със закалено стъкло Gorilla Glass 5. Сензорът за отпечатъци е вграден в дисплея, но желаещите да ползват други методи за отключване могат да прибегнат и до лицево разпознаване, което според HMD Global поддържало и изкуствен интелект.

Леко изненадващ е изборът на чипсет. Създателите на Nokia 9 PureView са заложили на миналогодишния Snapdragon 845, който обаче би следвало да осигурява отлична производителност и през 2019. Другата интересна особеност е наличната цветова гама или по-скоро нейното отсъствие. Смартфонът ще се предлага единствено в синьо и единствено в конфигурация с 6GB RAM и 128 GB памет за приложения. Но това са детайли на фона на основната атракция – петорната камера.

Nokia 9 PureView разполага с пет 12-мегапикселови сензора с бленда f/1.8 и лещи на Zeiss. Два от сензорите са цветни, а останалите три са монохромни. Добавен е и шести ToF сензор за отчитане на разстоянието до обектите. Цялата тази конфигурация е подпомогната от двутонова LED светкавица.

Интересното е, че HMD Global са заложили на еднакви сензори и няма да намерите широкоъгълни лещи и други подобни решения от последната година. Решението в случая е продиктувано от желанието да се постигне оптимално качество. Телефонът снима едновременно и с петте сензора и след това комбинира техните изображения в общ кадър, което пък осигурява резултати, подобни на камера с голям сензор. Отново във връзка с камерата е и партньорството с Google и приложението Photos.

Софтуерът е оптимизиран специално за петорната камера и може да донастройва фокуса след снимането или да коригира боке ефектите. Според Nokia голямото количество сензори и наличието на ToF модул помагат за събирането на 1200 слоя дълбочинни данни, докато стандартните телефони имат едва 10.

Всичко това трябва да доведе до по-реалистични боке ефекти. При видеото нещата са по-стандартни и Nokia 9 PureView предлага “само” 4K HDR клипове. За селфитата се грижи 20- мегапикселов сензор с бленда f/1.8. Той поддържа Tetracell технологията, така че при ниска осветеност да комбинира четири съседни пиксела в един и да успее да осигури 5-мегапикселови снимки с по-нисък шум.

Сред останалите спецификации са Android 9 Pie и участие в програмата Android One, батерия с капацитет 3320 mAh и поддръжка на бързо зареждане. За финал от HMD Global изненадаха с новината, че Nokia 9 PureView ще е със силно лимитирано количество. Компанията ще продава първоначалната партида телефони, а след нейното изчерпване може и да не произведе нови бройки. Цената е 700 долара.

NASA публикува ясна снимка на астероид Ултима Туле

Предишна новина

Откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Следваща новина

Подобни новини