0

Компания на представените днес от Sony телефони от среден клас прави и нов флагмански модел на име Xperia 1. Сигурно забелязвате, че Sony променя схемата на именуване на продуктите си, а това се прави с цел опростяване на портфолиото и улеснение на потребителите. Идеята е подобно на автомобилите всяка година в сериите да има нови модели при запазване на основното име.

Устройството следва традициите на Sony при смартфоните с 4K дисплеи, като предлага първия 4K HDR OLED панел. Той е с диагонал 6.5″ и се управлява от мобилна версия на технологията X1, която познаваме от OLED телевизорите Bravia на Sony – тук тя отговаря за цветовете и контраста при възпроизвеждане на съдържание. На практика това е вторият смартфон с OLED панел на компанията след миналогодишния XZ2, а от краткото време с него останахме впечатлени от цветопредаването и контраста, предава MobileBulgaria.

Дисплеят заема голяма част от предната част на телефона, но на фона на актуалната тенденция за намаляване на рамките Xperia 1 предлага сравнителни широки зони под и над екрана. Панелът включва и специален режим Creator, който е вдъхновен от професионалната серия Master Monitor на Sony – той се възползва от 10-тоналната градация на панела за показване на по-дълбоки нюанси на черното и по-естествени цветове. Компанията е добавила и друго приложение, което е създадено с помощ от професионален екип на Sony – този, който стои зад камерите CineAlta.

Приложението осигурява много ръчни настройки при заснемане на видео, ползване на ръчен фокус, активиране на цветови филтри, снимане на 4K HDR при 24fps, контрол на затвора и баланса на бялото, заснемане в 21:9 и др. Стигаме и до камерите. Върху задния панел на Xperia 1 има три камери с резолюция 12МР и оптика с различно фокусно разстояние – 26 mm, 52 mm и 16 mm. Това означава, че на разположение имате ултра широкоъгълна и 2х телефото оптика в допълнение на нормалната широкоъгълна, която е с бленда F1.6. Две от камерите имат оптична стабилизация.

Камерата се е сдобила с някои функции от фотоапаратите Alpha като например Eye AF, който автоматично се фокусира върху очите на човека в кадър. Sony е добавила и нов алгоритъм за редуциране на шума още в RAW, преди кадрите да бъдат компресирани в JPEG. На теория това означава, че снимките би трябвало да са по-качествени, но предстои да видим дали това е така. Камерата поддържа и снимане със скорост при 10fps със следящ автофокус.

Телефонът залага на чипсет Snapdragon 855, който е допълнен от 6GB RAM и 128GB разширяема памет. Конструкцията е от метал и стъкло Gorilla Glass 6 и подобно на други модели на Sony е водоустойчива (IP65/68). Върху дясната страна на корпуса е поставен сензор за отпечатъци, а бутонът за включване се намира под него. Сред другите характеристики откриваме поддръжка за Dolby Atmos звук, стерео говорители, познатата система за динамична вибрация на Sony, Dolby Atmos и Bluetooth 5.0, а батерията с капацитет 3330 mAh може да се зарежда бързо чрез USB PD 3.0.

Операционната система е Android 9 Pie, а сред другите софтуерни добавки освен подобрените опции за мултитаскинг и Side Sense откриваме и приложението Game Enhancer, което блокира нежеланите нотификации по време на игра и осигурява опция за запис на геймплея. Xperia 1 ще се предлага в бяло, черно, сиво и пурпурно, но в България ще го видим само в черно. Продажбите би трябвало да започнат в края на пролетта.

Геймплей видео към The Occupation

Предишна новина

Сатя Надела защити разработката на HoloLens за военните

Следваща новина

Подобни новини