Ubuntu 23.04 Lunar Lobster

Canonical представи финалната версия на десктоп Linux дистрибуцията Ubuntu 23.04 Lunar Lobster. Тя се базира на ядрото Linux 6.2 и не съдържа „революционни“ промени, но може да се похвали с редица подобрения на интерфейса и функционалността в сравнение с предишната версия.

Едно от най-интересните нововъведения е добавянето на новата минималистична компилация Netboot с размер 143 MB. Тази компилация може да се използва за запис върху CD/USB или за динамично зареждане чрез UEFI HTTP. Компилацията предоставя текстово меню, което може да се използва за избор на интересуващото ви издание на Ubuntu, чийто инсталационен образ ще бъде зареден в RAM паметта.

Графичната среда GNOME е актуализирана до версия 44 и също е получила няколко промени, като например нов списък със стандартни приложения, по-бърз и по-плавен интерфейс и нови тапети. Освен това приложението за настройки е получило няколко допълнителни елемента в разделите „Сигурност“, „Специални функции“ и „Настройки на мишката“.

Операционната система предлага и възможност за споделяне на паролата за Wi-Fi хотспот с помощта на QR код, а иконите на приложенията в лентата на задачите вече показват брояч на непрочетените известия. Другите промени включват бутон за правене на скрийншот в контекстното меню, Bluetooth превключвател на екрана с управление на устройствата и по-бързо търсене във файловия мениджър, както и услуга за наблюдение на приложенията във фонов режим. Nautilus също така има възможност да показва папките във вид на списък.

Някои от промените в Ubuntu 23.04 се дължат на новото ядро: то осигурява поддръжка за контролера Sony DualShock 4, акселераторите за изкуствен интелект Habana Gaudi, Wi-Fi 7 модулите, както и сензорите и вентилаторите на портативната конзола OnexPlayer. 43% от промените са свързани с драйверита за различните устройства, 16% – с оптимизацията на ядрото за различните архитектури, 12% – с мрежовите възможности, 4% – с файловите системи и 3% – с вътрешната работа на ядрото.

Добавени са и нови функции за корпоративните потребители: Ubuntu 23.04 предлага удостоверяване с Azure Active Directory. Операционната система получи и нови версии на Python, Java, Go, C, C++, Rust, .Net, Firefox, LibreOffice, Thunderbird и друг полезен софтуер.

Сред иновациите в игрите разработчиците споменават появата на ранен достъп до Steam чрез snap пакет, което дава възможност необходимите за игрите зависимости да не се смесват с основната система. Инсталаторът на Ubuntu 23.04 Lunar Lobster може да бъде изтеглен от уебсайта на Canonical.

Добавена е и орязаната версия Xubuntu Minimal, която заема 1,8 GB вместо 3 GB. Новата компилация ще бъде полезна за тези, които предпочитат по-различен набор от приложения от базовата дистрибуция – набор от инсталирани приложения, които потребителят може да избере и изтегли от хранилището по време на инсталирането на дистрибуцията.