WD Ultrastar DC HC580 24TB

Обемът на съхраняваната информация в корпоративните сървъри и облачните центрове за данни расте неудържимо и тази тенденция ще продължи да се задълбочава, особено с бурното навлизане на изкуствения интелект. Компаниите са изправени пред трудна задача – да съхраняват ефективно повече данни при ограничения на площта и консумацията на енергия. Решението е да внедрят сторидж устройства, които увеличават плътността на съхранение на данните при запазване на енергийната ефективност.

Новият твърд диск Ultrastar DC HC580 на Western Digital предлага на корпоративните потребители не само изключително голям капацитет от 24 терабайта (TB), но и много високи скорости на трансфер на данните – до 298 мегабайта в секунда (MB/s) – за конвенционален HDD. Моделът е предназначен за използване в сървъри и центрове за данни, където ще увеличи плътността на съхранение, без да повишава консумацията на енергия.

WD Ultrastar DC HC580 24TB стъпва на доказаната корпоративна платформа на Western Digital с 10 дискови плочи и скорост на въртене на шпиндела 7200 RPM. Устройството използва технология с конвенционален магнитен запис (CMR) и фирменото решение OptiNAND за повишаване на производителността и устойчивостта при работа с реални приложения. Иновативният тристепенен актуатор (TSA) позиционира главите за четене и запис така, че пътечките да бъдат по-близо една до друга, което води до повече пътечки на инч (TPI), респективно до по-голяма плътност на записа.

Резултатът от иновациите на Western Digiatl е твърд диск, който позволява на центровете за данни да постигнат следващо ниво в плътността на данните, увеличавайки максимално обема на съхраняваната информация, особено при ограничени площи и мощност. DC HC580 е изпълнен в стандартен 3,5-инчов форм-фактор и първоначално ще се предлага с интерфейс SATA 3 (6Gb/s), но по-късно се очаква Western Digital да пусне и модели със SAS интерфейс. Потребителите могат да изградят с HC580 хранилище за данни с до 612TB на стелаж в 4U сторидж шкаф на WD за 102 устройства, според оценки на специалистите.

Ultrastar DC HC580 24TB консумира 5,5W в неактивен режим и 6,8-9,8W по време на четене и запис, или колкото неговия 22TB предшественик. Като се има предвид по-големият капацитет на съхранение при запазване на консумацията на енергия, новият HDD на Western Digital показва с 10-12% по-добра енергийна ефективност в сравнение с модела от предишно поколение. Това е отлична новина за центровете за данни, тъй като ще им позволи да намалят оперативните разходи за терабайт съхранявани данни.

Специално внимание заслужава технологията OptiNAND, реализирана в Ultrastar DC HC580. Тя интегрира енергонезависима флаш памет iNAND Universal Flash Storage (UFS) с традиционните въртящи се дискови носители. Критични оперативни и метаданни се съхраняват във флаш паметта, вместо на магнитните плочи, като така се освобождава място за потребителските данни. В резултат на тази интеграция, Western Digital постига плътност от 2,4TB на дискова плоча, за да осигури общо до 24 TB капацитет за съхранение на устройството (с 10 магнитни плочи). Освен това достъпът до метаданните, съхранявани във флаш паметта, е по-бърз.

Нещо повече, OptiNAND подобрява устойчивостта на твърдия диск в случай на аварийно изключване на захранването. Ключовата технология ArmorCache, активирана от OptiNAND, гарантира, че всички кеширани данни в DRAM паметта, са безопасно записани на вградената флаш памет и няма да се загубят, ако настъпи внезапно прекъсване на захранването, като същевременно повишава производителността. Без тази технология потребителите трябва да правят компромис между производителност и сигурност на данните – тоест да кешират данни в DRAM паметта с риск да ги загубят (режим WCE – Write Cache Enabled), ако отпадне захранването, или да се откажат от кеширане в DRAM (режим WCD – Write Cache Disabled) за сметка на производителността.

Western Digital Ultrastar DC HC580 24TB – основни характеристики:

 • Капацитет: 24TB
 • Форм-фактор: 3,5 инча
 • Интерфейс: SATA
 • Технология на запис: CMR
 • Съвместимост: Windows, Windows Server, Linux
 • Скорост на трансфер на данните: до 298 MB/s
 • Дискова скорост: 7200 RPM
 • Кеш: 512MB
 • Работно натоварване (TBW): 550TB/година
 • Надеждност (MTBF): 2,5М
 • Гаранция: 5 години

Ultrastar DC HC580 отговаря в пълна степен на съвременните изисквания за надеждност на центровете за данни. Моделът е проектиран за 2,5M MTBF (средно време до отказ) и се предлага с 5-годишна гаранция. Оптимизиран е за големи работни натоварвания – до 550TB на година, според спецификациите на производителя.

За разлика от запълнените с въздух устройства, които обикновено изискват вентилационен отвор в корпуса, UltraStar DC HC580 е херметизиран с хелиев газ. Технологията HelioSeal на Western Digital гарантира, че твърдият диск остава напълно запечатан и без замърсители по време на работа и така предотвратява често срещани проблеми. Хелият има по-малка плътност и намалява вибрациите на магнитните плочи при по-високи обороти, което позволява на задвижващите рамена да се позиционират по-прецизно.

Множество други подобрения – сред които горни и долни шпинделни двигатели, сензори за ротационни вибрации, подобрени глави за четене/запис и усъвършенстван фърмуер – гарантират, че HC580 ще работи надеждно и предсказуемо в среди за съхранение с висока плътност на дисковете.

Ultrastar DC HC580 вече е достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на Western Digital. 24-терабайтовият HDD се предлага на цена от около 1200 лв. с ДДС и гаранция 60 месеца.